“1,2,3 autići” je edukativno-zabavna igra koja se igra pomeranjem autića na posebno dizajniranoj stazi sa preprekama, sa ciljem da se staza pređe pre ostalih takmičara ili u što manje poteza. Ono što je jedinstveno za igru je ponuda različitih staza na kojima može da se igra, koje su pritom modularne – mogu se sastavljati jedna na drugu,  a popularni naslovi staza su: Mozaik Mašte, Kanjon Vatre, Dolina Vetra, Beograd i Bar staza.

Igra “1,2,3” razvija kreativnost, komunikativnost i fine motoričke sposobnosti kod dece i odraslih. Mlađim igračima daje osnovna znanja po pitanju bezbednosti u saobraćaju, jer je dizajnirana tako da pažljiv i oprezan vozač ima veće šanse za pobedu. Namenjena je svim uzrastima i za njeno korišćenje nisu potrebne baterije, struja, ni ekrani. 

Ideja se nastala 2014. godine, nakon zanimljive situacije kada je jedan od osnivača Udruženja otišao na Kalemegdan sa namerom da svom detetu pokaže kako se igra stara klasična “1,2,3”  gde se (uglavnom kredom) crtaju mape i staze po kojima se gurkaju autići. Ubrzo nakon što su nacrtali stazu okupilo se neočekivano puno druge dece i roditelja koji su se pridružili igranju. 

Osnivači su ujedno autori igre, a to su: Marko Dimitrijević, Damjan Dobrila i Rajko Radosavljević. 2015. godine su napravljene specijalno dizajnirane staze i modifikovana su pravila igre (mogu se pročitati na zvaničnom sajtu) i od tada,  Udruženje organizuje razna druženja, turnire, bazare za razmene autića. 

Učestvovali su svake godine na domaćem festivalu pop-kulture Gejmskon-u, a takođe su uspešno organizovali i druge brojne turnire na puno lokacija širom Beograda. Prvi turniri održavali su se na Kalemegdanu, na Ušću, zatim u školi Kralj Petar I, a povremeno se održavaju u KC Gradu. Na svakom turniru pobednici dobijaju autiće i zlatni pehar. Dimenzije autića za takmičarski deo su približno 1:64 odnosno 3.5 x 8cm. 

Na svim turnirima sarađuje se sa brojnim entuzijastima i kolekcionarima, koji obezbeđuju veliki broj autića za berzu na koju svako može doneti svoje stare autiće i menjati se ili ako nema stare, na berzi može nabaviti svoj primerak. 

Udruženje ima i svoj youtube kanal na kome može da se vidi prenos atmosfere, video reportaže, izvešaji sa turnira i promocija, kao i najave za nove staze i događaje. 

Udruženje ima za cilj da igrom “1,2,3” pomogne prevazilaženju generacijskog jaza između dece i roditelja, da deca imaju alternativu igranja bez elektronskih aparata i da potiče svest o bezbednosti u saobraćaju kod naših najmlađih sugrađana, a i da revitalizuje i populariše skoro zaboravljenu društvenu igru koja ima veliku tradiciju i bogat uticaj na neformalno obrazovanje i psiho-motoričke sposobnosti učesnika.

Izvori:
http://123autici.net/
https://www.facebook.com/jedandvatri123

Podeli ovaj tekst – share/subscribe/like: