Igranje društvenih igara pruža veliki niz psiho-fizičkih beneficija kako za dete, tako i za odraslog čoveka. Osim pružanja osećaja radosti, opuštaju funkcije organizma i efikasno su sredstvo protiv stresa.  Istovremeno nas podučavaju i pomažu nam na neki specifičan način (naprimer: u poboljšanju komunikacije i odnosa sa ljudima, poboljšanje pamćenja, snalaženje u određenoj sredini…).

Tokom odrastanja nagomilavaju se životne obaveze i vreme za igru postaje ograničeno. Kroz opis sledećih beneficija, želimo da pokažemo pozitivan uticaj igranja. 

  • Igranje otklanja stres. Zabava budi veselje, euforiju, radost i samim tim u nama se povećava nivo endorfina – prirodna hemijska reakcija kojom nas naš odbrambeni sistem štiti od stresa, bola, melanholije, depresije i sličnih negativnosti. Jednostavno igranje opušta i usrećuje. Stvara fokus na pozitivne ishode.
  • Igranje potpomaže funkcionalnost mozga. Igre kao što su šah, puzzle slagalice, edukativne ili druge “mozgolomke” namenski postoje kako bi izazivale mozak da se napreže, da više misli, pamti i da se trudi da rešava probleme. Samim tim, kroz takvu vrstu igre se poboljšava moždana funkcija.
  • Igranje stimuliše kreativnost i učenje. Suočavanju sa određenim zadatkom ili kreativnim poslom, možemo se bez problema posvetiti ako smo u opuštenom raspoloženju bez pritiska. To postižemo upravo sa igrom koje je otklonilo taj pritisak, sumnje, nervozu.. a podsvesno opustilo razum i pomoglo mašti da poradi na idejama. Zadovoljili smo potrebu za igrom i sad se na miru posvećujemo obavezi.
  • Igranje pomaže u međuljudskim odnosima. Smeh je najbolja medicina i pomaže razvijanju empatije, razumevanja, poverenja i intimnosti među ljudima. Ako nikom nije do smeha, postoji niz zabavnih, a ozbiljnih igara koji će opet pomoći makar u razgovoru i komunikaciji – ako ni u čemu drugom.

Partnere/tim/ekipu/ortaka za igranje je danas najlakše naći. Uvek je neko u našoj okolini spreman da se igra.

Doprinesimo jedni drugima igrajući se zajedno.

Podeli ovaj tekst – share/subscribe/like: