BoardGameGeek je sveobuhvatni “enciklopedijski” portal za ljubitelje društvenih igara. Svi igrači sveta se najčešće vode bazom BGG sajta koja sadrži najprecizniju statistiku jer predstavlja glavni i najveći izvor informacija o svim stonim igrama čija se baza ažurira u realnom vremenu, a koja je svakodnevno sve veća i bogatija sa sadržajima, kao i sa korisnicima.

Funkcioniše po principu wikipedia sajta – gde odobreni korisnici unose potrebne informacije u slobodnu Internet enciklopediju. Sajt je nastao u januaru 2000. godine od strane dvojice prijatelja Scott Alden i Derk Solko, sa ciljem da postane osnovni resurs informisanja koji sadrži najtačnije podatke o igrama koji će jednog dana postati istorijska baza stonodruštvenih igara.

Prvobitno je bio portal o video i 3d igrama koji je držao Skot Alden, ali kako je u tom periodu postao zaljubljenik ili kako voli sebe da zove “uber-fan” tako je redizajniran u kutak za analogne igrače. Interesantno je što je sam sajt Wikipedia nastala godinu dana kasnije. One koje interesuje više o istoriji razvijanja sajta, može da pogleda ovde interesantne intervjue tokom godina sa samim kreatorima.

Svi posetioci sajta mogu da pročitaju i istraže svaku pojedinost o društvenim igrama, a ukoliko postanu članovi sajta shodno određenim pravilima i učestvovanjem, ostvaruju pravo i na editovanje različitih sadržaja. Objedinjena zbirka podataka postoji upravo zahvaljujući svim korisnicima koji imaju ostvarena prava na editovanje jer volonterskim, ali preciznim pristupom dopunjavaju pomenutu bazu kako bi svi došli do najtačnijih informacija. Posetioci mogu, ali i ne moraju da se registruju kako bi pregledali sajt. Surfovanje je omogućeno svima, ali ako bi želeli da nešto dodaju ili promene (postavljanje pitanja na forumu, odgovaranje na nečije pitanje, dodavanje igre u bazu ili kreiranje sopstvene takozvane Geek liste), mora da se izvrši registracija (napravi nalog na sajtu). Registracija na sajt je besplatna. 

Novim korisnicima se savetuje da prvo pročitaju Smernice za korišćenje sajta kako bi se upoznali sa osnovama. Postoje razne pomoćne vodilje za lakše korišćenje sa objašnjenjima, pitanjima i odgovorima – ali se svakako savetuje da se prvo pregledaju sva uputstva kako bi se lakše snalazili jer je početnicima najčešći prvi utisak “konfuzan” zbog obima podataka i aktivnosti. Novi korisnici mogu da koriste forum (da pišu postove, komentare, ocenjuju i otvaraju nove teme), da dodaju nove igre i fotografije u bazu. Posetioci se trude da poštuju pravila kako bi sajt opstao i trajao kao zajednica, a dizajnirana su tako da bi se osigurala udobna atmosfera gde svi korisnici mogu na pristojan način uživati i doprineti istoj. 

Od 2000. godine, do danas, sajt je prošao dosta nadogradnji i izmena, ali ono što je pohvalno je što su se dešavali kontinulani usponi i proširenja. Od želje da se ima samo tačna baza informacija do rasta zajednice sa forumom, oformila se korisnička strana sajta koja je vrlo živa i aktivna. Na sajtu se još nalaze različita ocenjivanja igara (ratings), izlišni opisi i recenzije, kategorizacije igara, pomoćna uputstva, prevodi… Svakodnevno preko hiljadu posetilaca vrši razmene i transakcije putem sajta i njihovog “trgovinskog ćoška”. 

Od 2005. BoardGameGeek održava svoju godišnju konvenciju “BGG.CON”, koja se fokusira na igranje igara u interakciji sa programerima, dizajnerima, izdavačima – baš kao što se to organizuje na velikim svetskim konvencijama. Takođe, postoje još dve godišnje konvencije, prolećna “BGG.CON.Spring” koja je namenjena porodicama, a tu je letnja “BGG@Sea” koja se održava na krstarenju. Od 2006. godine sajt nagrađuje najbolje novoizdate igre na godišnjem nivou sa sopstvenom nagradom GoldenGeek. Pobednici se biraju na osnovu glasanja registrovanih korisnika. 

BoardGameGeek sajt sa svojom bogatom zajednicom je dobio nekoliko nagrada tokom godina postojanja. Magazin “New York Times” ga naziva “središtem društvenih igara na Internetu”. 2010. godine sajt je dobio američku nagradu Diane Jones” koja se dobija za “izuzetnost u gejmingu”  i nagradu “Inno-Spatz” grada Göttingen (Nemačka) za izvanredna dostignuća u svetu igara.

BGG sajt i zajednica sa informacijama, aktivnostima i korisnicima svakodnevno rastu i od 2015.godine prolaze kroz izmene i kompletan redizajn. Među sadržajem se mogu videti još termini GeekGold (virtuelni novac sajta koji se koristi za počast saradnicima, kupovinu avatara i mikrobedževa, dobija se dodavljanjem informativnog sadržaja u bazu poput nove igre, recenzije, slike, fajlovi itd….), GeekMod (sistem bržeg odobravanja sadržaja na sajtu koji vrše korisnici sajta), GeekMarket (zaseban odeljak sajta gde mogu da se kupe i/ili prodaju igre koji je integrisan sa e-bay platformom gde su prodavci individualni korisnici).

Možda interesantno za pomenuti je sistem ocenjivanja (ratings) na sajtu gde postoje tri načina: 

  • User Rating  – Korisnik ocenjuje igru. Kada se pregleda stranica igre vide se individualna ocenjivanja svakog korisnika. Ova ocena se nalazi u korisnikovoj kolekciji igara i u naprednoj pretrazi (Advanced Searche).
  • Average Rating – Prosečna ocena izračunata na osnovu svih ocena registrovanih korisnika: zbir svih ocena podeljen sa ukupnim brojem korisnika koji su glasali na sajtu. Ova ocena se nalazi na vrhu stranice igre i u naprednoj pretrazi.
  • BGG Rating (aka Geek Rating) – baziran na prosečnoj oceni (Average Rating) ali sa manjim izmenama u algoritmu. Ova ocena se nalazi naprednoj pretrazi, korisnikovoj kolekcionarskoj bazi i u desnom uglu stranice igre.

Bitna napomena (roditeljima) je da sajt nije prilagođen deci (nije “child friendly”) već je namenjen punoletnim korisnicima jer nema nikakvih restrikcija, ni cenzure – sajt teži apsolutnim tačnim podacima kako bi jednog dana postao zvanična istorijska baza u vidu pouzdane zbirke istraživanja za buduće naraštaje.

Može se reći da zajednica BoardGameGeek nesebično funkcioniše međusobnim pomaganjem i savetovanjem i da zaista predstavlja najveću bazu podataka o analognim igrama.

“Welcome to the board gaming community. Stay for a while. Stay forever…”

Zvanični sajt: https://boardgamegeek.com/

Podeli ovaj tekst – share/subscribe/like: