Postoji nekoliko mogućnosti za igranje stonodruštvenih igara putem Interneta, od virtualnih tabli do raznih sajtova sa šarenolikom ponudom za igranje preko mreže. Solucije za elektronsko igranje godinama pokušavaju da se održe i opstanu, a to su uglavnom virtualne table i arene za igranje (i testiranje prototipa). Postoji nekoliko sajtova na kojima se nalazi solidan izbor stonih igara koje mogu da se igraju preko mreže, na daljinu, u realnom vremenu, više igrača jedni protiv drugih…; negde se prave zasebne sobe, na drugim posebni stolovi… 

Sa druge strane, ljubitelji tableta, mobilnih telefona i aplikacija koji imaju skroz zasebna elektronska odnosno digitalna izdanja stonih igara koja mogu da skinu sa Interneta na svoje uređaje (kupe) i koje nude sasvim drugačije okruženje za igranje. 

Virtualne table 

Virtualne table predstavljaju programirano okruženje sa simulacijom fizike igranja (sandbox) i postoji nekoliko aktuelnih koje igrači širom sveta rado koriste što za potrebe igranja tako i za druge mogućnosti koje softveri nude poput kreiranja sopstvenih sadržaja, postavljanje svoje igre na resurse table gde i drugi igrači imaju pristup i mogu da testiraju određenu igru.

Tabletop Simulator

https://tabletopsimulator.com/
https://tabletopsimulator.gamepedia.com/Tabletop_Simulator_Wiki
https://boardgamegeek.com/geeklist/189443/tabletop-simulator
https://www.facebook.com/tabletopsimulator

Tabletop Simulator je aplikacija koja predstavlja programirano 3D okruženje sa virtualnom simulacijom površine stola na kojoj se igraju društvene igre. Svako ko poseduje TS može da se pridruži bilo kojoj javnoj igri ili da napravi privatnu prijateljsku partiju. Nakon odabira table, igrači pomeraju mišem virtualne figure/delove igara igrajući partiju kao da je igra fizički otvorena ispred njih. 

Simulator je osmišljen 2014. godine od strane Berserk Games kompanije koji vode  Jason Henry i Kimiko (kreatori igara i modova za igre). Zahvaljujući uspešnoj Kickstarter crowdfunding kampanji (gde je sakupljeno preko 35 hiljada dolara), projekat je zaživeo zvanično 5. juna 2015. godine na Steam platformi.

Sa kupovinom i instalacijom Simulatora dobija se oko 15-tak klasičnih igara (šah, mahjong, domine, slagalice, karte, kockice… ), dok se druga digitalna licencirana izdanja društvenih igara skidaju sa Interneta i zasebno učitavaju kao DLC moduli (DLC – Downloadable Content).  Trenutno postoji zvanično 41 modul za kupovinu od popularnih zvaničnih izdavača. 

Softver u sebi dodatno sadrži razne pomoćne alatke, 3D model importer, RPG kit, alate za pravljenje igara i delova (workshop), digitalni tablet. Takođe, moguće je putem Steam zajednice pronaći druge besplatne module igara, autorske prototipe postavljene za download i učitati ih u TS. 

Postoji mogućnost pravljenja sopstvenog prototipa igre gde je dovoljno u platformu učitati svoje slike i postavljati po već gotovim modelima koji se nalaze u bazi. Moguće je učitati i sopstvene 3D modele, kreirati skripte, podešavati različite table ili površine stola, špilove/dekove karata, dodavati razne efekte, podešavati osvetljenje, zvuk, animaciju i još mnogo toga. Ljubitelji RPG avantura (Role Playing Games) imaju zaseban ”paket” pribora i pločica, kao i animirane figurine sa različitim opcijama, čak je omogućeno da Game Master može da kontroliše partiju. 

Po završetku partije igrač može sto sa tablom da prevrne “iz besa”. 

Tabletop Simulator može da se nabavi kupovinom preko zvaničnih distributera: Steam, Humble Bundle, Fanatical, Green Man Gaming, Indie Gala. Veoma često je na popustu sa 50% sniženja, gde cena sa popustom iznosi oko 10 eura/dolara.

Minimum za pokretanje TS:

 • OS: Windows 7 SP1, Mac OS 10.12, Ubuntu 16.04.
 • Procesor: obavezna podrška za SSE2 set instrukcija
 • Memorija: 4GB RAM-a
 • Grafika: Grafička karta sa DX10 podrškom.
 • DirectX: Verzija 10
 • Mreža: Internet konekcija
 • Prostor na HDD: 3GB slobodnog prostora

Korisni linkovi:

Kompletan vodič kroz TS

Tabletopia

https://help.tabletopia.com/
https://en.everybodywiki.com/Tabletopia

Tabletopia je takođe “sandbox” virtualna tabla sa 3D okruženjem, ali se može se učitati preko bilo kog internet pregledača ili se može skinuti kao klijent preko Steam platforme, a postoji i kao iOS i Android aplikacija.

Projekat od istoimene kompanije je lansiran 2015. godine i uspešno finansiran preko Kickstarter platforme, a 01. decembra 2016. godine zvanično pušten u rad. 

Posetioci nisu u obavezi da naprave nalog već mogu da igraju kao gosti, a oni koji se odluče da naprave nalog mogu da prate svoju reputaciju i napredak kroz igre i rejtinge. Takođe, postoje druge vrste naloga koje daju dodatne mogućnosti korisnicima (bronzani je besplatan, srebrni se plaća i otključava premium igre, zlatni se plaća ali daje potpun pristup sadržaju).

Sve igre (800+ u bazi) su legalne i dobijene/odobrene od zvaničnih izdavača.

Tabletopia se posmatra kao “online arena” jer ne zahteva nikakve instalacije i ne sadrži nikakav AI (veštačku inteligenciju protiv koje može da se igra), već se od igrača očekuje da poznaje pravila igre (koja su svakako uvek dostupna tokom partije) i mora da radi sve akcije – od bacanja kockica do pomeranja figurica. Neke od akcija su automatizovane kao što su: mešanje i deljenje karata, bacanje kockica, postavka komponenti… Postavka igre se namešta po broju igrača za svaku igru posebno. Igrači mogu da zakažu igru unapred, da igraju solo ili “hot-seat”. 

Tabletopia je podeljena na dva dela: Playground (igrački deo sa katalogom svih igara koje mogu da se sortiraju na razne načine i gde igrači mogu da zakažu ili naprave partiju) i Workshop (radionica za pravljenje autorskih igara).

Workshop je kutak na samom sajtu, namenjen dizajnerima igara. Za rad u njemu, potrebna je registracija ili nalog sa Steam platforme dok je Tabletopia obezbedila već gotove objekte za upotrebu u pravljenju igara. Za navigaciju po sajtu je potrebno poznavanje engleskog jezika jer su detaljna uputstva za pravljenje igara kao i ostala pomoć pisana upravo engleskom.


Minimum za pokretanje Tabletopia platforme:

 • OS: Windows 7 SP1/8/8.1/10, Mac OS 10.09
 • Procesor: 1.2 GHz, 2 jezgra
 • Memorija: 4GB RAM-a
 • Grafika: Grafička karta sa 1024MB memorije
 • DirectX: Verzija 10
 • Mreža: Internet konekcija

Podržan softver:

 • Internet pregledači: Internet Explorer, Safari, Chrome, Firefox, Opera GX, Edge,
 • Dodaci (plugin): Unity Web Player za Internet Explorer i Safari,
 • Steam (opciono): samostalna Tabletopia aplikacija (umesto internet pregledača)
 • Ne podržava Linux.

Korisni linkovi za pomoć pri korišćenju Tabletopia platforme:

Kako napraviti igru
Mogućnosti sa komponentama
Često postavljana pitanja – za dizajnere igara
Često postavljana pitanja

Vassal

http://www.vassalengine.org/
https://insights.dice.com/2014/08/06/sourceforge-interview-new-game-engine/

Vassal je besplatan program otvorenog koda (open source) koji radi na svim platformama. Namenjen je za pravljenje i igranje društvenih i kartičnih igara koje su posebno adaptirane za online doživljaj u realnom vremenu ili putem e-maila/video poziva. Kao ideja je nastao još 1997. godine za ratnu igru Advanced Squad Leader, sve dok 2001. kompletan kod nije ispravljen od strane autora, programera i gejmera Joel Uckelman-a.

Program može besplatno da se skine sa zvaničnog sajta, kao i preko 2000 modula različitih društvenih igara. Takođe se savetuje da se prvo pročitaju korisnička uputstva za upotrebu programa, pogotovo ona koja su priložena uz download određenog modula neke od igara. 

Vassal u sebi sadrži Editor gde korisnici mogu sami da konvertuju igre po želji, a ukoliko se naleti na bilo kakve poteškoće – pomoć se može potražiti na forumu jer se kompletan Vassal projekat bazira na otvorenom pristupu, volontiranju i samim tim se uspeh zasniva na aktivnosti same zajednice. Svaka pomoć je dobrodošla, bilo to u vidu programiranja ili pravljenju i ažuriranju dokumentacije za već postojeće projekte.

Spisak svih dostupnih modula za skidanje sa interneta se nalazi ovde.

Minimum za pokretanje Vassal-a (poslednja stabilna verzija 3.2.17):

 • OS: Windows 7-10/Linux/Mac OS 10.4* ili noviji
 • Obavezan softver: Java 5 ili novija verzija 

*Starije verzije od Mac OS 10.4 nemaju podršku za Java 5 pa je poslednja stabilna verzija Vassal-a koja se može pokrenuti a da ne mora da se nadogradi Mac OS je 2.9.9.

Korisni linkovi:

Pomoć za korišćenje Vassal-a

Brettspiel Welt

https://www.brettspielwelt.de/
https://www.brettspielwelt.de/Spiele/?nation=en – lista svih igara
https://en.wikipedia.org/wiki/BrettspielWelt
https://www.brettspielwelt.de/Hilfe/Einfuehrung/ – uputstvo za korišćenje

Brettspiel Welt (skraćeno “BSW”, nemački sajt, u prevodu glasi “Svet društvenih igara”) je besplatni portal sa bazom oko 70 igara dostupnih za igranje preko browser-a ili skidanjem BSW klijenta. Na sajtu je opciono za registraciju korisnika – za igranje je dovoljno ukucati ID (korisničko ime), a ukoliko korisnik želi da se registruje potrebno je napraviti nalog sa validnom e-mail adresom.

Nastao je kao prvi besplatni sajt na Internetu još 1998. godine, kada je programer Alexander Zbiek započeo projekat kako bi mogao da se poveže sa svojim prijateljima da igra igre preko mreže. Projekat je ubrzo dobio proširenje u timu gde su se pridružili drugi programeri Regina Michl, Tobias Lang i Sebastian Mellin koji su zajedničkim snagama napravili program koji je zvanično pušten u rad 2000. godine.

 Sajtu se pristupa na dva načina:

 • Putem internet pregledača (browser) koji mora da podržava Javu (programski jezik),
 • Skidanjem BSW klijenta sa zvaničnog sajta.

Preko Interneta igračima je omogućeno da isprobaju i igraju igre bez ikakvih instaliranja – dovoljno je (nakon pravljenja naloga) da kliknu na Play Now (Igraj Odmah) na početnoj strani sajta, ali igranje je nešto sporije i određene stvari ne mogu da se podese dok BSW klijent omogućava brže igranje i sva podešavanja su dostupna. 

Pokretanjem BSW klijenta otvoriće se Java aplikacija u novom prozoru gde se može pratiti proces sinhronizacije sa serverom. Ukoliko je konekcija lošija očitavanje može da potraje, a ako očitavanje traje poduže moguće je da ne može da se uspostavi veza sa BSW serverom. Nakon uspešnog povezivanja, otvara se novi mali prozor gde može da se upiše korisničko ime (ID) i/ili šifra za log-in.

Klijent se koristi kroz naredbe – komande kojima se zadaju funkcije. Uvek počinju sa kucanjem kose crte “/” na glavnom “Console” kanalu, a aktiviraju se pomoću tastera “Enter”. Za većinu komandi igrač dobija napomenu da li je funkcija pravilno obrađena. Finija podešavanja klijenta se obavljaju putem prop fajla (omogućava šira podešavanja-Brettspielwelt.prop), a koji se poziva komandom “/showprop” u prozoru BSW klijenta ili direktnim pristupom fajlu kroz instalacioni folder.

Tokom pokretanja igre program skida sve potrebne audio i grafičke fajlove na lokalni kompjuter odakle ih koristi po potrebi što utiče pozitivno na stabilnost i tok igre. 

Brettspiel Welt u sebi sadrži opcionu metaigru za svoje članove gde se za svaku odigranu igru dobijaju bodovi, krediti i resursi za igrača. Metaigra olakšava izgradnju manjih zajednica koji su postavljeni kao gradovi, a gde igrači mogu da se sastaju, razgovaraju i igraju. Kako igraču raste rejting (rank) i širi svoje virtualno bogatstvo, tako dobija mogućnost da izgradi svoj virtualni dom u “svetu na mreži” koji uključuje dodatne igre koje zarađuju kredite i resurse za zajednicu.

Minimum za pokretanje Brettspielwelt (Game manager) programa: 

 • OS: Windows-sve verzije*/Mac OS X/Linux
 • Obavezan softver: Java

 

*Starije verzije Windows-a koriste posebnu verziju programa koji se nalazi u download sekciji.

Korisni linkovi:

Download sekcija
Pomoć pri instalaciji klijenta/programa
Pomoć za korišćenje (Game manager) programa
Dodaci za program
Često postavljana pitanja FAQ

ROLL20

Roll20 je virtualna tabla za igranje igara u ulozi (RPG), gde je korišćenje sajta besplatno uz odredjene reklame ali se mora napraviti nalog (postoji i mogućnost za plaćanje članarine koja ima svoje benefite). Pored zvanično podržanih igara kao što su Dungeons & Dragons, Pathfinder i Call of Cthulu može se odigrati bilo koji RPG pa čak i da se napravi u sopstvenoj režiji sa besplatnim komponentama koje sajt nudi. Da bi igra dobila na atmosferi tu je i mogućnost ubacivanja muzike putem SoundCloud-a. Saigrači se pozivaju putem e-mail-a ili direktnog linka. 

Roll20 omogućava kreiranje sopstvene mape putem editora, ubacivanje već napravljene ili korišćenje već gotove iz svoje ponude besplatnih mapa. Igrači, NPC-ovi (likovi koji nisu igrači) i čudovišta su predstavljeni tokenima sa slikama avatara a tu je i velika baza karaktera (character sheet) koji se mogu koristiti.

Plaćena verzija nudi već gotove module sa mapama, tokenima i svim neophodnim stvarima za lak početak sopstvene avanture.

Roll20 ne zahteva nikakav dodatni softver za rad već se sve odigrava u internet pretraživaču što omogućava lakše istovremeno korišćenje nekog od programa za video razgovor. 

Korisni linkovi:

Pomoć pri korišćenju Roll20
Vodič kroz Roll20
Wiki stranica sajta

Podeli ovaj tekst – share/subscribe/like: