Međunarodni dan društvenih igara (eng. International TableTop Day) je dan kada se u svetu održavao veliki broj susreta i manifestacija ljubitelja društvenih igara i uglavnom se obeležavao u mesecu aprilu.

Postoji od 2013. godine zahvaljujući sponzorstvu internet organizacije “Geek and Sundry koju su vodili glumci Will Wheaton i Felicia Day, a koji su ujedno kreatori TableTop youtube emisijeEmisija se sastoji od unapred režisiranih epizoda u kojoj Will (i Felicia ponekad) sa drugim poznatim ličnostima igraju različite društvene igre koje zajedno komentarišu. Prikazivala se od marta 2012. godine putem zvaničnog kanala G&S koju je vodila Felicia sve do 2014. kada je kanal otkupila korporacija “Legendary”. 

Više o TableTop web emisiji možete pročitati ovde.

Prvi Međunarodni dan društvenih igara organizovan je 30. marta 2013. godine zahvaljujući producentu emisije Boyanu Radakovich-u i prikazana je uživo putem Geek & Sundry Youtube kanala. Te prve godine je proslava dana organizovana u čak 64 različite države. Od tada do 2017. godine “tradicionalno” se obeležavala poslednje subote u mesecu aprilu. 

Međutim, kako je Legendary otkupio kompletan G&S i preuzeo glavnu reč, tako su se glumci zvanično razišli od emisije 2017. godine i ideja o međunarodnom danu je splasnula. Po Internet društvenim mrežama kruže priče kako je svakako ideja stvorena i upotrebljena samo u promotivne svrhe istoimene emisije. Legendary su nastavili da održavaju youtube kanal ali sa novim ljudima koji objašnjavaju pravila društvenih igara držeći sva prava nad organizacijom i korišćenjem terminologije.

Iako TableTop emisija (sa ukupno 81 epizodom na čelu sa Vilom Vitonom) nije snimana nakon 2017. godine, Geek&Soundry su po svojim internet platformama obeležili “zvanične” datume za šesti (obeležen 28. aprila 2018.) i sedmi međunarodni dan društvenih igara koji se održao nešto kasnije 1. juna 2019. (ponovo je bio omogućen prenos uživo preko twitch.tv i youtube platformi).

Za sada nema informacija da li će se ove 2020. godine promeniti situacija i ozvaničiti neki od datuma – poslednja subota u aprilu mesecu – 25. april ili 1. jun. 

U Republici Srbiji se ovaj Dan obeležavao uglavnom po lokalnim klubovima (spisak klubova u Srbiji). S obzirom na globalni uticaj pandemije i zabrane okupljanja na javnim mestima postoji mogućnost da će se ovaj praznik igara obeležiti na neki način putem interneta.

Na BGG sajtu se vodi razgovor na ovu tu temu ovde

Podeli ovaj tekst – share/subscribe/like: