Sajtovi za igranje stonodruštvenih igara se razlikuju od virtualnih tabli jer se igraju uglavnom u pretraživaču (broswer-u), na ekranu je “tabla sa igrom” bez 3D okruženja, dok je jedina simulacija eventualna animacija poteza. 

Najčešće se igraju na dva načina: “uživo” – igranje u realnom vremenu (live play),  i “potezno” – igranje putem e-mail adrese ili video poziva (play by e-mail/video call). 

Board Game Arena

https://en.boardgamearena.com/ 

Trenutno vodeći (francuski) sajt po broju posetilaca i po broju društvenih igara u elektronskom formatu koje su odmah dostupne za igranje u realnom vremenu ili potezno – po želji igrača. Baza sadrži preko 175 različitih igara i moguće ih je igrati na svim uređajima. Platforma se svakodnevno razvija i raste, podržava preko 40 različitih jezika i potrebno je imati nalog na sajtu. Solidan broj igara može da se igra potpuno besplatno i potreban je samo nalog (Takenoko, Stone Age, Jaipur, Puerto Rico *bez ekspanzija), dok za određene igre ili igre sa ekspanzijama je potrebno imati Premium nalog (Carcassone sa rekom i/ili dve ekspanzije, Terra Mystica, Lost Cities, Puerto Rico sa ekspanzijama…). 

Premium nalog može da se kupi na mesečnom (4 dolara) ili godišnjem nivou (24 dolara). 

Sajt ujedno nagrađuje korisnike sa Premium nalogom ukoliko se dobije 100 bodova. 

Postoje tri opcije za dobijanje poena: 

– kroz sponzorisanje prijatelja – drugi korisnici koji dođu preko referal link-a registrovanog igrača (1 bod se dobija ako sponzorisan prijatelj odigra prvu igru, a 20 bodova nakon 5 odigranih različitih igara); 

– sa prevođenjem 100 linija teksta sajta/igara (1 linija teksta – 1 bod);

– za svaku pobedu u novoj igri – dobija se 5 bodova (samo za prvu pobedu) i čuva se na nalogu i kada se sakupi ukupno 100 bodova (sabiraju se poeni od prevođenja i od pobeda) – oni se menjaju za Premium nalog u trajanju od jednog meseca. 

U proseku oko 30 dana treba da se pregledaju i validiraju prevodi, nakon čega se zbirno nalaze na nalogu korisnika. 

Na sajtu su u ponudi nekoliko načina igranja: 

  1. SIMPLE GAME – igrač je administrator table i slobodno podešava kakvu igru želi – u realnom vremenu (real-time play) ili po potezu na određeno vreme (turn-based) ili se može pridružiti već postojećoj igri na listi otvorenih igara (join). 
  2. ARENA MODE – aktivan od januara 2020. godine, takmičarskog duha, igra je za trofeje i specijalnu “Arena ligu” na sajtu. Broj igrača i podešavanja same igre su automatski namešteni za svaku partiju, sistem povezuje igrače i čeka se. 
  3. TOURNAMENTS – zakazani turniri iz određenih igara koji su fiskni po datumu i broju igrača, a  mogu biti po potezu i u realnom vremenu. Obični korisnici mogu da se registruju na turnir bez problema, ali da bi sami pokrenuli isti moraju da imaju Premium nalog.

Ispod svake igre na sajtu nalaze se uputstva (Rulebook na engleskom ili više jezika, razni video tutorijali). Okruženje sajta je modernijeg dizajna, vrlo lak za korišćenje kada se upozna okruženje. 

Na sajtu još postoji forum za korisnike.

Boîte à jeux (Kutija za igre)

http://www.boiteajeux.net/index.php

Francuski portal za besplatno i potezno igranje sa bazom oko 60 igara gde se registracija se vrši putem validne e-mail adrese. Podržava tri jezika: francuski, nemački i engleski. Premium nalog je takođe opcija na sajtu i plaća se.

Igračima stižu obaveštenja na e-mail (dva puta dnevno) za sledeći potez jer se sve igre na ovom portalu igraju potezno, a ne u realnom vremenu. U obaveštenju će se nalaziti kompletan spisak igara koje čekaju sledeći potez, a za sve ostalo tu je i forum gde se može diskutovati sa drugim igračima.

Na sajtu postoji “čekaonica” (waiting room) gde se nalazi lista trenutno otvorenih igara (koje su u toku i novo-otvorene koje čekaju igrače). Igrač je na potezu čim protivnik/saigrač završi sa svojim potezom (e-mail poruka stiže po završetku poteza).

Limit je 20 igara otvorenih u isto vreme po igraču. 

Pravila igara se nalaze iznad “table” svake igre.

Yucata – Sun Temple of the Maya 

https://www.yucata.de/en/

Nemački sajt sa “virtualnom bibliotekom” od preko 150 igara. Fokusiran više na igre nemačkog stila, u potpunosti je besplatan za korišćenje, bez reklama. Radi po principu poteznog igranja – obaveštenje stiže putem e-mail-a. Postoji opcija da se napravi “brza igra” i u dogovoru sa drugim igračem/igračima da se odigra “uživo” tj. u realnom vremenu. Sajt sa namerom ne želi da ograničava trajanje poteza i smatra da svako treba da ima vremena za potez koliko god je potrebno. 

Yucata.de nema neke posebne zahteve i sajt radi na većini pretraživača. Podržava engleski i nemački jezik. Zanimljiva opcija na sajtu je i to da ako neko ne želi da se registruje već želi samo da proba ili testira sajt i igre, može to uraditi jednim klikom na nalog za goste (Guest Account) koji je aktivan 24h. Često igre sa više igrača mogu da potraju i nekoliko dana a većina gostiju ne ostane toliko dugo pa je njima uskraćena mogućnost da prihvataju pozive za igre sa više od dva igrača. Gosti će i dalje moći da vide te pozive samo neće moći da ih prihvate. Ovaj nalog lako može postati trajni nalog tako što se izabere opcija  moj profil (My Profile) u meniju i umesto GuestXYZ se upiše željeno korisničko ime (username) koje se više ne može promeniti. Trajnim nalogom se ulazi u sistem bodovanja (ranking system) gde se svaki potez u svakoj igri beleži u bazu podataka i na osnovu toga se formira jedinstvena lista igrača po “Majanskoj hijerarhiji”.

Pravila igara su povezana linkovima ka njima.

Spiel By Web (Igre preko Interneta)

http://www.spielbyweb.com

Nemački sajt za igranje preko mreže sa poteznim igranjem preko e-mail adrese. Postoje uslovna pravila: Jedan nalog po osobi je dozvoljen i ukoliko se pristupi nekoj igri, partija mora da se završi inače sledi uklanjanje naloga od administratora sajta. 

Održava se zahvaljujući donacijama posetioca. Nekolicina starijih igara je u ponudi.

Igrajmo.se

https://igrajmo.se/

Slovenački sajt sa nekoliko multiplayer “mini” i klasičnim stonim igrama poput: šah, domine, potapanje podmornica, jamb, sketcher (poput pictionary)…., kartičnih poput: tablića, mau-mau…, a u ponudi imaju igre za jednog igrača.

Potrebno je imati nalog na sajtu za koji je potrebna validna e-mail adresa radi verifikacije i funkcioniše po principu pravljenja zasebnih soba za svaku igru. Igre su u realnom vremenu.

Fly Or Die

https://www.flyordie.com/sr/board-games/

Mađarski sajt nastao 2001. godine, a napravila ga je istoimena kompanija koja pravi igre za mobilni telefon. U svojoj bazi ima nekoliko klasičnih igara kao što su šah, mice, reversi, go, četiri u nizu… 

Sajt podržava srpski jezik, sadrži forum, top liste i potrebno je registrovati nalog.

Board Space

https://www.boardspace.net/english/index.shtml

Američki sajt koji vodi programer Dave Dyer, hobista i ljubitelj društvenih igara koji drži napomenu da se portal još uvek razvija. Baza sadrži preko 80 igara od kojih je najveći izbor za 2 igrača. Skoro sve igre imaju opciju igranja protiv AI. Sajt ima svoj zaseban rejting sistem i potrebno je registrovati se (napraviti nalog radi igranja). Može da se skine i kao aplikacija koja se instalira. Sajt podržava četiri jezika i sadrži forum.

Little Golem

http://www.littlegolem.net/jsp/main/

Sajt sa poteznim igranjem preko servera. Manje od 30-tak igara u ponudi trenutno, ali otprilike na svakih 3 meseca se dodaje nova igra. Sajt sadrži nekoliko klasičnih društvenih igara, nekoliko modernih apstraktnih, i igre sa rečima. Za svaku igru postoji zaseban forum samo za nju.  Nova igra se može započeti na nekoliko načina: pozivanjem određenog igrača slanjem pozivnice, prihvatanjem pozivnice drugog igrača, prihvatanjem  ili postavljanjem izazova u čekaonici (Waiting Room), ulaskom na neki od turnira (Championship Tournament, Monthly Cup Tournament, Infinity Tournament, User Tournament).

Mabi Web

http://www.mabiweb.com/

Sajt sa poteznim igranjem društvenih igara preko servera. Sistem prati status igre, nameće legalne poteze i obaveštava igrače putem e-pošte kada je vreme za njihov potez. Mogu igrati samo registrovani korisnici, ali registracija je potpuno besplatna, jedini zahtev je validna adresa e-pošte. Sajt sadrži forum i Game Manager – gde se mogu videti sve igre (trenutno ih je 8 dostupnih za igranje). Gosti mogu da vide samo liste otvorenih igara koje su u toku.

Happy Meeple

https://www.happymeeple.com/en/

Platforma koja sadrži nekoliko igara (kartičnih i sa kockicama, manje od 10 u ponudi) ali sa zanimljivim sistemom bodovanja i dnevnim zadacima (Daily Quest). Sajt drži organizacija “Games in Mind Limited”, podržava 5 jezika i sadrži forum. Igranje je u realnom vremenu.

Sajtu je besplatan pristup i može da se igra kao Gost. Ulaskom kao Gost, sajt dalje prikazuje automatski tutorijal – objašnjenje kako šta funkcioniše sa sistemom bodovanja sa “miplovima” (čovekolike figure) gde je potrebno igrati različite igre za dobijanje istih. Igrač sam određuje šta želi da igra bez obzira na automatske preporuke sajta. Svaka igra koja se pokrene prikazuje uputstvo za igranje i pokreće se tutorijal sa igrom protiv AI (bota). Pravljenje naloga na sajtu nije obavezno, ali korisnici sajta dobijaju druge mogućnosti.

Triqqy

https://triqqy.com/

Sajt sa oko 20-tak igara sa poteznim igranjem društvenih igara putem e-maila.

Nudi brojne funkcije koje su generičke za većinu igara (izgled, baza podataka, pozivi za igre, tok procesa, dnevnici igranja, dopisivanje korisnika, AI integracija..), ali ujedno nudi programerima zasebne funkcije za pravljenje igara. “Triki” obezbeđuje igranje sa više igrača (multiplayer), igru protiv botova (AI) za svaku igru koja je u bazi. Da bi se sajt koristio kompletno, potrebno je napraviti nalog. U svom sadržaju još ima forum i mogućnost učešća na turnirima. Otvaranjem stranice igre (klikom na naslov igre), otvara se odmah i uputstvo za igru (kao pdf ispod) sa osnovnim informacijama i postoji opcija za kupovinu preko Amazon-a.

Gravon

http://www.gravon.de/gravon/?language=english

Virtualni svet društvenih igara u kom se nalaze sobe sa različitim igrama. Gravon se koristi kao klijent skripta koja se skida sa sajta i igrama se pristupa kao Gost pod određenim nadimkom – nije obavezno praviti nalog. U originalu sajt je na nemačkom jeziku, ali podržava i engleski.

Sajt sadrži forum i svoju zajednicu, top liste i održavaju se povremeni turniri iz određenih igara.

Sloth Ninja

https://www.slothninja.com/

Sajt sa 5 igara (After The Flood, Confucius, Guild of Thieves, Indonesia, Tammany Hall) koji omogućava registrovanim članovima da igraju igre na poteze. Konkretno, sajt nudi grafičko okruženje na kojem igrači mogu videti trenutno stanje igre i izvršavati svoje akcije. Sajt prati stanje igre, primenjuje legalne poteze i šalje obaveštenja putem e-pošte igračima kada dođe njihov red. Registracija je besplatna, ali zahteva Google nalog. Iako se ne primenjuju vremenski rokovi na poteznim sajtovima, igre koje su neaktivne duže od 30 dana biće označene kao napuštene. Prilikom kreiranja nove igre, može da se naznači željena brzina igranja u naslovu. Sajt još sadrži forum i sistem bodovanja.

Board Games Online

https://boardgames-online.net/

Sajt sa igrama dizajnera društvenih igara Michael Schacht-a, besplatne za igranje uz obaveznu registraciju. Sajt je dvojezičan (nemački i engleski), a većina igara se igra potezno – kad igrač završi svoj potez, čeka sledeći korak dok svi drugi igrači ne odrade svoje poteze. Ako igrač ostane na stranici, dobiće poruku sa sajta kada je njegov/njen red. Pored toga, obaveštenja o sledećem potezu stižu putem e-pošte. Igre “Coloretto”, “Hansa”, “Lucky Numbers Extra” i “Mondo Solo / Mondo Sapiens Solo” mogu se igrati protiv botova bez čekanja.
Sajt ima svoj bodovni sistem i svaki početnik počinje kao “Prosjak” (Beggar) sa početnih 50 poena i može da napreduje do titule “Cara” (Emperor) ako sakupi 3000 poena.

Bodogemu

https://bodogemu.com/en/welcome

Sajt za besplatno potezno igranje apstraktnih igara kojih je trenutno oko 15. Mora da se napravi nalog koji se povezuje preko mreža Google i Facebook. Po prijavljivanju na sajt (log in), ponuđena je lista tabli sa igrama u toku. Nakon što igrač napravi svoj potez, igra prebacuje tu listu protivniku. Kad protivnik završi sa svojim potezom, lista se vraća igraču. Ako su igrači povezano istovremeno – igra će biti mnogo brža – u realnom vremenu, a inače nema vremenskog ograničenja za poteze. Može više igara da se igra istovremeno.

Your Turn, My Turn

https://www.yourturnmyturn.com/

Holandski sajt sa poteznim igranjem gde je uslov registracija sa validnom e-mail adresom. Sajt je na engleskom jeziku (postoji nemačka i holandska verzija), sadrži forum i zajednicu, nudi mogućnost igranja turnira, svoj bodovni sistem. Čekaonica (Waiting Room) sa desne strane sadrži infografik sa objašnjenjima i ujedno je lokacija odakle može da se napravi nova partija ili da se pristupi nekoj od otvorenih igara sa liste.
Klikom na naziv igre na spisku svih igara na naslovnoj strani otvara pravila te igre.

You Play It

http://www.youplay.it/

Sajt sa poteznim igranjem gde je potrebna registracija naloga. Ukoliko se za 24h ne odigra potez – stiže e-mail obaveštenje. Nekoliko igara je u ponudi (VampiRing, Blue Max, Cartagena, King Me!, Wooden Ships and Iron Men, Gonzaga), kao i njihova pravila koja se nalazi na glavnoj strani. Sajt je na engleskom jeziku i sadrži forum.

Board Game Play

https://boardgameplay.com/

U pitanju je lični projekat od strane autora i developera Kion Kasianenko-a.
Trenutno su samo 4 društvene igre u ponudi (Rurik: Dawn Of Kiev, The Manhattan Project: Energy Empire, Montana, Urbino), a sajtu se pristupa preko registracije putem validne e-mail adrese.

For Whom The Web Rocks

http://www.fwtwr.com/fwtwr/

Sajt sa poteznim igranjem gde je 15 igara u bazi trenutno. Celu “situaciju” vodi administrator koji vodi igre i obaveštenja. Nakon registracije i prijavljivanja na sajt, igrač pristupa nekoj od otvorenih igara iz ponude kroz “Join a Game” formu i kada se sakupi dovoljan broj igrača pokreće se partija gde obaveštenje o početku stiže svima na e-mail od strane administratora sajta. Jedna partija može da traje oko 3 meseca.

Super Duper Games

http://superdupergames.org/

Sajt koji je nastao kao hobi, još uvek u beta razvoju. Bibiloteka sadrži 117 apstraktnih igara za potezno igranje. Potrebno je napraviti nalog na sajtu.

CardzMania

https://www.cardzmania.com/games/

Sajt sa 11 klasičnih kartičnih igara: Solitaire, Remi, Kanasta…Može se pristupiti kao Gost, ali za učešće u bodovnom sistemu je potrebno imati nalog. Nalog se pravi pomoću e-pošte, ili povezivanjem Google ili Facebook naloga.

Ludoteka

http://www.ludoteka.com/juegos.html

Španski sajt (podržava još engleski i francuski) sa oko 60 klasičnih igara u svojoj bazi i sa nekoliko zona za igranje: Beta, Puzzle, Ludo i Turniri. Da bi se igrali potrebno je napraviti nalog.

IG Game Center

https://www.iggamecenter.com/

Sajt sa preko 100 multiplayer apstraktnih igara. Na zasebnoj stranici “Rules” se nalazi spisak igara i sva pravila. Potreban je nalog na sajtu radi bilo kakve upotrebe: od igranja do pričaonice.

Board Game Core

http://play.boardgamecore.net/

Sadrži trenutno samo 4 igre (Antiquity, Wir sind das Volk!, Food Chain Magnate, The Great Zimbabwe) kojima se pristupa putem sajta. Da bi se igrale, potrebno je napraviti nalog.

Screen Top

https://screentop.gg/

Sajt novijeg datuma, još uvek u razvoju, poseduje nekoliko klasičnih i modernih stonodruštvenih igara. Potreban je nalog na sajtu za igranje.

Podeli ovaj tekst – share/subscribe/like: