Za “Jatačenje – Susret ljubitelja društvenih igara”, može se reći da je tradicionalna manifestacija jer broji 14 godina uspešnog organizovanja i namenjena je svim uzrastima. Održava se u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, u Velikoj sali. 

Dva dana vikenda su posvećena druženju i igranju različitih vrsta društvenih igara gde je posebno odvojen termin za najmlađe igrače u ranijim časovima prvog dana.

Okupljanje se organizuje zahvaljujući hobistima, ljubiteljima stonih ratnih igara za koje se može reći da su pioniri razvoja domaće igračke scene, gde su stalni učesnici – domaćini iz Kragujevca: Darko Stojanović, Marko Marinković i Aleksandar Šaranac, i njihovi prijatelji: Vladimir Ćurčić (kapiten srpske reprezentacije u igri “9th Age”, organizator festivala društvenih igara “Dani fantazije” i turnira “Uprising”, Novi Sad), Aleksandar Vilotić (Beograd).

Pored najčešće viđenih ratnih stono-strateških igara “Warhammer” i “9th Age”, mogu se videti slične igre kao što su “Flames of War”, Mordheim”, “Blood Bowl”, “X-Wing” taktička sa temom “Ratova Zvezda”, kao i mnoštvo drugih modernih društvenih igara za različite uzraste.

Svake godine, različiti učesnici prezentuju i organizuju testiranje svojih autorskih društvenih igara, neki od organizatora su sami autori (pa čak se i njihova deca trude da prave sopstvene igre) i pozivaju sve zainteresovane da se priključe druženju. Prethodnih godina to su činili studiji iz Beograda poput “Dažbog Games”, “Olifant Games” i „Forsage Games“ koji su imali prilike da pokažu svoja dela.

Na susretima se još igraju razne moderne društvene i kartične igre. Svi prisutni na dešavanju, imaju priliku da probaju ili nauče novu društvenu igru iz široke ponude koje su omogućili za besplatno igranje – lokalni klub ljubitelja društvenih igara “Enigma, sami organizatori i asistenti učesnici, a ujedno mogu da donesu svoju jer će sigurno naći saigrače.

Oni koji su bili zainteresovani da kupe neku igru na licu mesta – mogli su to da učine zahvaljujući štandu “Bottle Gnome” – prodavnici društvenih igara.

“Jatačenje” prati predstojeći prolećni novosadski festival društvenih igara „Dani fantazije“ gde je centralni dogadjaj „Uprising“, jedan od dva najveća “Warhammer” turnira u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope. 

Zvanična stranica na društvenoj mreži facebook: Jatačenje 

Podeli ovaj tekst – share/subscribe/like: